Ägglikörens Historia

ÄggliKören

ÄggliKörens historia

Ägglikören föddes på sjukhuset NÄL den 24 maj 2004. Födslovärkarna hade då pågått i flera månader men så föddes också en rejäl kör med hela femtio medlemmar. Initiativet till kören kom från sjukhusdirektören Conny Andersson, ekonomichefen Kerstin Jansson samt kanslichefen Kerstin Engström. De tyckte att det skulle vara kul med en kör på NÄL; Uddevalla sjukhus hade ju redan en egen kör.


Kontakt togs med Paul Nordholm som tillfrågades om körledarskapet vilket han accepterade efter moget övervägande.

Höstterminen 2004 började så repeterandet och vårt första framträdande hade vi på Strokeföreningens möte i november. Att sjunga in julen vid en lunchkonsert i december hann vi också med under vår första termin. Därmed var NÄL:s egen kör på banan och så har det rullat på termin efter termin sedan dess.


Vårt namn ÄggliKören fick vi lagom till vårkonserten i april 2005 efter diverse diskussioner och omröstning i kören. Namnet har givetvis en koppling till vår ”hemmascen”, hörsalen Ägget på NÄL. Lite vitsigt tycker vi nog att det är.

2009 fyllde vi hela fem år vilket vi firade, som sig bör när man fyller fem, med ett

hejdundrande barnkalas tillsammans med våra vänkörer ÖSS-blanda, Åsaka-Björke-kören och

Sociala kören. Vi bjöd också på en bejublad femårskavalkad med ”Äggllikörens greatest hits”

vid vår höstkonsert 2009.


Numera har våra framträdanden i Ägget på NÄL blivit en uppskattad tradition med årligsamling

vårkonsert, höstsoaré och insjungning av julen.


Med tiden har vi allt oftare fått möjlighet att ha konserter utanför sjukhuset och numera gör vi årligen ett antal framträdanden i kyrkor och på andra platser vilket vi tycker är väldigt roligt.

Vi har också vid ett par tillfällen varit på ”turné” till Norge och sjungit tillsammans med vår vänkör, ØSS-blanda.


Hösten 2014 fyllde vi tio år och det firade vi med en jubileumskonsert i Festsalen i Folkets Hus, Vänersborg som för fylld till bredden med en glad publik. Firande fortsatte senare under hösten med att vi bjöd in våra kompiskörer till tioårskalas. Tillsammans med kompiskörerna ØSS- Blanda, Åsaka-Björekören, Sociala kören och PB-kören hade vi en konsert där vi sjöng för varandra och därpå en härlig fest med mycket sång, musik och spex. PB-kören är en anrik manskör från Vänersborg och en ny, mycket uppskattad kompis i vårt körgäng.


(fortsättning följer – det lovar vi)